Saturday, June 11, 2011

Masak lagiiii

Cuti dua minggu nie pon dah sampai penghujungnya...esok dah mula buka sekolah.. so aktvt memasak cikguadiq pon slow lah ckit.. sbb lazimnya lauk beli kat kantin sekolah ajeee...tapi sebelum cuti berakhir ari nie, cikguadiq teruskan aktvt memasak macam biasa.. ari nie masak Udang Mentega disertakan dengan tomyam daging dan kailan ikan masin... ala-ala makan kat seafood restoran la nie...



Udang goreng mentega ...





nak kongsi resipi ini...?????
Bahn2nye:

1 kg udang besar ( saiz ikut suka, kalau dpt saiz XXL lagi sedap)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 biji lada hijau
3 @ 4 sudu mentega
2 biji putih telur
garam dan kunyit sebuk
minyak untuk mengoreng

Langkah2nye:
Basuh udang, bersihkan dan buang kepala (kalau x buang kepala pon boleh tp aku suka buang kepala). Gaulkan udang dengan garam dan kunyit serbuk. Panaskan minyak.. pastikan minyak banyak kerana udang perlu tenggelam ketika digoreng ( ala-ala deepfry)Bila minyak dah panas.. masukkan udang dan bila udang dah agak garing bolehlah angkat dan biarkan seketika. ( jgn mengoreng udang terlalu lama nanti keras so pastikan minyak betul-betul panas ketika mengoreng). sementara itu... bawang merah, bawang putih dan halia dikisar.Potong cili hijau ikut kreativiti masing-masing..Panaskan mentega dan tumiskan bahan yg dikisar hingga naik bau, masukkan udang yg telah digoreng dan cili hijau.. gaul... masukkan putih telur yg telah dipukul kembang sedikit demi sedikit. Masakan akan berbuih seketika dan gaulkan rata... cedok udang dan biarkan baki telur di dalam kuali.. biarkan agak kering dan bertali tuang keatas udang tadi... dan sedia untuk dimakan.

Friday, June 10, 2011

Air oh.. AIRRRRRRRRRRR

Hari nie Jumaat.. kol 8.30 pg cikguadiq pun sipakan sarapan untuk hubby dan anakanda yg 3 org nie... sarapan simple je..lepas 2 kupas bawang dan siang ikan bilis... sambil rebus daging nak masak kari... Siap 2...cikguadiq pun potong sayur.. suruh anak-anak mandi tapi biasalah cuti kol 9.30 baru nak mandi... tetiba angah menjerit...
Ibu...ibu....air tak de... ahhhh... macam mana nie.. umah nie xde tangki air..ada pun air yg disimpan dalam botol... beberapa botol je...tengok kolah air 3/4 penuh... ah oklah tu... 2-3 jam lagi mesti ada air.. Cikguadiq pun teruskan aktvt memasak...satu hal lagi... nak masak nasi guna air mana....Hubby pon g kedai beli lagi 12 botol airRO
1.5l... kay nie untuk masak...boleh masak air sekali...
Tunggu punya tunggu.... jam 3 petang.. air masih tak ade... cubalah telepon Puspel untuk dapatkan maklumat di talian bebas tol 1800885252.. khabarnya terdapat paip bocor di kawsan berhampiran menyebabkan bekalan air ditempat cikguadiq nie tersekat...
oklah... operator Puspel nie.. baikle bagi janji manismu... "kol 12.30 tghmlm nanti ok puan..." sabar je.. lah petang nie nak mandi kat mana???? jiwa kacau cikguadiq sekejap... kol..6.30 petang maka berangkatlah rombongan cikguadiq dan anakanda nak g tumpang mandi kat umah Pak menakan berhampiran... malangnya dia balik kg lak...so..cikguadiq pun angkut anak2 g mandi kat Plaza Tol Sungai Rasau... org tak ramai maklumkah Shah Alam xde masalah air... balik tu..cikguadiq terus tunggu kalau2 bekalan air disambung semula...tapi nampaknya hampa hingga masa cikguadiq duduk menaip enteri nie pun bekalan air masih belum disambungkan....sedihnya.....
Hati rasa nak marah... tapi nak marahkan siapa????? Syabas.... puspel.. paip tu bocor bukan salah mereka.. agaknya.. dalam jam hampir 3.30pg mereka masih lagi cuba membaiki kerosakan.. harap-harap mereka selamat...dan bekalan air dapat disambungkan segera....

Esok....subuh??????? macam mana???????

Thursday, June 9, 2011

Terima Kasih Jururawat.........TQ misi

Berbagai cerita cikguadiq dengar.. pasal komen jururawat/ misi... misi garangle... misi cerewet le... misi itu.. misi ini... tapi hakikatnya... JURURAWAT/MISI nie bukan semua macam tu... walau ada sorang dua tu.. biasalah ragam manusia tp jgnle kerana sorang dua tu yg lain pun kita labelkan sama....
Cikguadiq nie cikgi... mendidik anak bangsa untuk menjadi warga yg dapat membangunkan produtiviti negara...dan membina negara yang maju.. tapi rupanya adalagi tugas yg lebih mulia.. menyelamatkan NYAWA manusia...
Baru-baru nie.. bonda cikguadiq dimasukkan ke Hospital Daerah Kluang...biasalah hospital kerajaan .. apalah sangat layanan yg kita harapkan.. Misi kerajaan dan doktor kerajaan... awalnya fikir cikguadiq... tapi semuanya berbeza... apa nak dibanggakan dengan private hospital or nurse...layanan bagus tp duit kita pun kenalah bagus... bukan sayang duit tp xde bezanya private atau kerajaan kalau layanan sama bagus...
Bonda cikguadiq dirawat di ICU.. jururawat bertugas masa tu Safiyah ( Ikut nametag diale..) bagus orangnya.. sopan.. budibahasa.. walaupun baru tu kami jumpa tapi cara dia jaga bonda memang tiptop... 5 bintang cikguadiq bagi...
Masuk wad tanjung lak... wad nie second class..oklah.. jururawat bertugas masa tu... Azira dan Nurziwatil Aqma ( Kalau salah eja tu maaf je lah )cukup bagus melayan pesakit dan waris yg menjaga pesakit di wad itu..

So kat enteri blog nie cikguadiq nak ucap terima kasih yg tak terhingga kepada semua JURURAWAT Unit ICU dan Wad Tanjung serta DOKTOR yang merawat bonda cikguadiq
semasa beliau dirawat di HOSPITAL DAERAH KLUANG...

Terima kasih Doktor.... Terima kasih MISI...........

Putaran Hidup....


Ini gambar bonda Cikguadiq.. masa nie bonda masih sihat dan baru sahaja balik dari mengerjakan haji pada tahun 2002.. Bonda cikguadiq sihat dan cergas orangnya.. semua kerja kat umah dia yang sempurnakan.. apa tah lagi sejak ayahanda cikguadiq meninggal dunia pada tanggal 20 Mac 1997.. masa tu cikguadiq baru nak ambil SPM...Bonda tinggal kat umah dengan cikguadiq sambil menjaga beberapa orang cucunya...Makan minum kami semua bonda yg uruskan.. samapilah cikguadiq lepas STPM.. kerja kat luar.. bonda tinggal dengan cucunya Comel .... Bila cikgu adiq masuk maktab.. kat Batu Pahat.. bonda duduk umah kekanda cikguadiq diKluang tp bonda lebih suka duduk umah sendiri... walau x de ayam itik nak dijaga.. Bonda boleh bercucuk tanam...

Tahun pertama Cikguadiq mengajar.. bonda diserang angin ahmar... sebelah badannya lemah..dilengkapi dengan kencing manis dan darah tinggi.. tapi bonda kuat semangat.. penyakitnya pulih walaupun kekuatannya tidak seperti sedia kala..Pada tahun 2002, Bonda menunaikan Fardu Haji... cikguadiq dan adik beradik sangat gembira...Bonda kembali cergas dan ceria..

Tapi semenjak tahun 2008... ketika itu, umat Islam sibuk hendak menyambut hari raya aidil fitri.. bonda mula menunjukkan perubahan.. tidak lagi ceria dan mula tidak mahu bercakap... malahan cikguadiq yg balik berhari raya pun dia tak kenal... sedih sangat masa tu....
Kekanda June berusaha mengubati bonda dengan pelbagai cara tradisional dan moden...
tapi kesihatan semakin merosot hinggalah pada baru-baru nie 1 Jun 2011 bonda dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi(ICU) Hospital Kluang...komplikasi jantung dan paru-paru berkuman.. anak dan cucu bonda berkumpul dan sentiasa mendoakan kesejahteraan bonda.

Alhamdullih... selepas 3 ari di ICU bonda ditempatkan di Wad Tanjung dan kini kesihatan semakim memuaskan.. bonda telah keluar wad pada ari Rabu 8 Jun selepas 8 hari dirawat di hospital...
Terima kasih... Uda dan Angah yg menjaga bonda di hospital... terimakasih juga utk kak Cik dan Kak Teh.. yg balik menjaga bonda...

Masak ape hari nie....

Jumpa lagi... nie cikguadiq tengah rajin nak enteri dalam blog nie...maklumlah masih cuti.. so masa cuti-cuti nie kekadang pening juga nak fikir pasal menu hari-hari.. asyik makan ikan goreng..ayam goreng, daging kekadang jemu gak.. menu kampung lagi menyelerakan pucuk ubi masak lemak, sambal belacan buah kuini, ikan masin gelama dan ikan kerisi goreng... menu nie meletooop kat umah cikguadiq sebab jarang2 anakanda dapat menu macam nie...Tapi cikguadiq bukan nak kongsi menu nie sebab ala orang semua tau menu nie kan... so ari nie cikguadiq nak kongsi menu Bapaku yg diwarisi dari Arwah bapa cikguadiq sejak lebih 20 tahun yg lalu dan kini menjadi kegemaran famili cikguadiq pula...Breyani dan Ayam Masak Merah..

Nasi breyani, ayam masak merah, dalca daging dan rojak timun.





Resepi nasi breyani

Bahn2nye:
1kg beras basmathi ( Faiza basmathi / faiza Monghol )atau ikut suka
5 ulas bawang putih.
3 biji bawang merah (ikut suka jika x nak pon boleh)
2 cm halia
5 sudu minyak sapi Gee
200gm rempah beryani (Adabi)
1 biji limau nipis
1/2 tin susu sejat
Air (ikut sukatan beras)
daum ketumbar
daun pasli
gajus
kismis

Cara2nya:
Sukat beras dengan cawan yg sesuai. Basuh beras dan toskan...Bawang putih, merah dan halia diblend. Panaskan minyak sapi.. dan tumis bahan blend tadi hingga naik bau.... masukkan rempah beryani...masukkan air ikut sukatan cawan beras yg disukat ( kalau 5 cawan beras, air pun 5 cawan sahaja)dan titiskan pewarna kuning telur. Biarkan mendidih... barulah masukkan beras dan susu sejat yg dicampur dengan air perahan limau nipis, gaul perlahan agar beras tidak patah.. biarkan hingga nasi kering.Bila beras dah agak kering. masukkan daun ketumbar, daun pasli, kacang gajus dan kismis..Biar betul-betul masak dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba... resipi ini warisan dari arwah ayahanda cikguadiq yang pernah jadi tukang masak kenduri kahwin kat kampung dulu-dulu...Lain kali cikguadiq beri resipi ayam masak merah lak... banyak sangat kat enteri nie pun tak muat.....
ok... bye......

Wednesday, June 8, 2011

Menu lagi....

Ah..hai.. masih lagi mood cuti sekolah.. so aku pun rajin lah turun dapur...kalu keja kekadang lauk beli je.. so masa cuti nie aku gunakan untuk menjamu anak2 dengan resepi yg mudah tapi anak2 aku suka...So ari nie cikguadiq nak kongsi lagi resepi baru yg aku dapat dari anak sedara...SOTONG TUMIS SOS TIRAM

Resepi ini menjadi kegemaran anakanda cikguadiq yg terbaru.. masak hampir 2kg sotong pun boleh habis... anakanda cikguadiq nie time cuti nie lah banyak makan...
So kat sini aku share dengan pembaca resipi mudah ini.

Bahan2nye:

1 kg sotong
3 cm halia
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
10 biji cili padi
3 sudu sos tiram
air asam secukup rasa
minyak utk menumis

Caranya:
Bersihkan sotong dan potong memanjang... cuci bersih dan toskan airnya. Kemudian gaulkan dengan sos tiram dan perapkan selama 30minit. Potong bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi ikut cara masing2... Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dihiris hingga bangkit bau.. masukkan air asam... dan masukkan sotong.. biarkan mendidih dan sotong masak.. sedia untuk dihidang...

Bagi mereka yg jemu makan sambal sotong, kari sotong mahupun kerabu sotong bolehlah mencuba resipi ini .. mudah dan cepat disediakan...
Cikguadiq nak say thanks to Yatt Tajuddin yang share resepi ini dengan auntie dia nie.....

Tuesday, June 7, 2011

Menu Sarapan

ha.. ha.. la nie cikguadiq nak cuba lak kongsi menu sarapan pagi yang mudah dan berkhasiat. Dulu-dulu kat kampung susah nak jumpa org jual kuih ke.. nasi lemak ke apatah lagi roti canai.. so mak aku selalu buat juadah sarapan pagi dengan lempeng..nak sedap lagi, cicah dengan sambal tumis.. tapi la nie.. org dah tak berapa pandai makan lepeng sebab meka dah kenal roti canai, tosai, pizza dan macam-macam lagilah...tapi cikguadiq bagi resepi nie.. bukanlah lempeng yang mak cikguadiq buat..lempeng nie dah di upgred sikit oleh anak menantu sedara cikguadiq iaitu Chef Zahid Wagiman.Resepi lempeng nya dilengkapi dengan sambal tumis ikan bilis dari isterinya Yatt Tajuddin.. kira resepi suami isteri lah nie...Cikguadiq cuma tumpang publish je....

Lempeng bijirin

Bahan2:
1/2 kilo tepung gandum
2 cawan nestum / queker oats
garam secukup rasa
air secukupnya.
minyak utk mengoreng

Cara-caranya:
Gaulkan tepung dengan nestum/ queker oats,dan garam. Masukkan air sdikit demi sedikit hingga bancuhan agak pekat tapi boleh dileser pada kuali. Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak masak pada kuali dan bila dah panas, leserkan bancuhan pada kuali supaya menjadi leper. Bila dah kering bolehlah diangkat.

Sambal Ikan Bilis
Bahan2:
100 gm ikan bilis yg kasar
4 biji bawang merah dan 4 biji bawang putih, sedikit halia ( tumbuk lumat/ blend )
3 sudu cili giling
1 biji bawang besar ( dimayang )
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya.
Goreng ikan bilis hingga rangup dan asingkan . Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga terbit bau dan masukkan cili giling , biarkan hingga garing. Masukkan garam dan gula serta air asam jawa. biarkan mendidih.. kemudian masukkan bawang yang dimayang dan ikan bilis yang sudah digiling. Biarkan mesra kemudian sedia untuk di hidangkan...

Mudahkan.. sarapan pagi yang ringkas tapi berkhasiat.. kalau suka bolehlah cuba...
Yam..yam..yam...

Kem oh... KEM

hi... lama jugak tak update blog nie.. bukan dah lupa tp sibuk gak lah.. cuti nie lah anak sulung ku g KEM kat Kem Rimba Ria Suara Hutan... Aku dan hubby tumpang sekaki gak g KEM.. walau tak bermalam tapi seronok juga bila lihat anak daraku pandai berdikari semasa di kem.Yang paling seronok dapat mandi sungai.. walaupun airnya hanya paras lutut dan kawasan yg paling dalam pun hanya paras pinggang. Walaupun pada awalnya hati aku bimbang nak lepaskan anak daraku pergi kem tapi selepas aku lihat keseronokkannya bersama kawan-kawan aku fikir biarlah dia belajar berdikari...
Inilah anak daraku Anis Zulaikha
waktu Anis mula naik bas nak g ke KRRSH


Aktiviti mandi sungai ini bertujuan untuk menyucikan diri... bukan apa mandi aje sbb di KRRSH nie bekalan air kurang sikit so nak jimat mandi je kat sungai... free...
What ever pon .. Kem Motivasi Mutiara Gemilang SKPU yang dianjurkan oleh UBK telah dijalankan dan anak daraku selamat pulang...aku dan hubby serta dua lagi anak bujangku hantar dan ambilnya.