Thursday, June 9, 2011

Masak ape hari nie....

Jumpa lagi... nie cikguadiq tengah rajin nak enteri dalam blog nie...maklumlah masih cuti.. so masa cuti-cuti nie kekadang pening juga nak fikir pasal menu hari-hari.. asyik makan ikan goreng..ayam goreng, daging kekadang jemu gak.. menu kampung lagi menyelerakan pucuk ubi masak lemak, sambal belacan buah kuini, ikan masin gelama dan ikan kerisi goreng... menu nie meletooop kat umah cikguadiq sebab jarang2 anakanda dapat menu macam nie...Tapi cikguadiq bukan nak kongsi menu nie sebab ala orang semua tau menu nie kan... so ari nie cikguadiq nak kongsi menu Bapaku yg diwarisi dari Arwah bapa cikguadiq sejak lebih 20 tahun yg lalu dan kini menjadi kegemaran famili cikguadiq pula...Breyani dan Ayam Masak Merah..

Nasi breyani, ayam masak merah, dalca daging dan rojak timun.





Resepi nasi breyani

Bahn2nye:
1kg beras basmathi ( Faiza basmathi / faiza Monghol )atau ikut suka
5 ulas bawang putih.
3 biji bawang merah (ikut suka jika x nak pon boleh)
2 cm halia
5 sudu minyak sapi Gee
200gm rempah beryani (Adabi)
1 biji limau nipis
1/2 tin susu sejat
Air (ikut sukatan beras)
daum ketumbar
daun pasli
gajus
kismis

Cara2nya:
Sukat beras dengan cawan yg sesuai. Basuh beras dan toskan...Bawang putih, merah dan halia diblend. Panaskan minyak sapi.. dan tumis bahan blend tadi hingga naik bau.... masukkan rempah beryani...masukkan air ikut sukatan cawan beras yg disukat ( kalau 5 cawan beras, air pun 5 cawan sahaja)dan titiskan pewarna kuning telur. Biarkan mendidih... barulah masukkan beras dan susu sejat yg dicampur dengan air perahan limau nipis, gaul perlahan agar beras tidak patah.. biarkan hingga nasi kering.Bila beras dah agak kering. masukkan daun ketumbar, daun pasli, kacang gajus dan kismis..Biar betul-betul masak dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba... resipi ini warisan dari arwah ayahanda cikguadiq yang pernah jadi tukang masak kenduri kahwin kat kampung dulu-dulu...Lain kali cikguadiq beri resipi ayam masak merah lak... banyak sangat kat enteri nie pun tak muat.....
ok... bye......

No comments:

Post a Comment