Tuesday, June 7, 2011

Menu Sarapan

ha.. ha.. la nie cikguadiq nak cuba lak kongsi menu sarapan pagi yang mudah dan berkhasiat. Dulu-dulu kat kampung susah nak jumpa org jual kuih ke.. nasi lemak ke apatah lagi roti canai.. so mak aku selalu buat juadah sarapan pagi dengan lempeng..nak sedap lagi, cicah dengan sambal tumis.. tapi la nie.. org dah tak berapa pandai makan lepeng sebab meka dah kenal roti canai, tosai, pizza dan macam-macam lagilah...tapi cikguadiq bagi resepi nie.. bukanlah lempeng yang mak cikguadiq buat..lempeng nie dah di upgred sikit oleh anak menantu sedara cikguadiq iaitu Chef Zahid Wagiman.Resepi lempeng nya dilengkapi dengan sambal tumis ikan bilis dari isterinya Yatt Tajuddin.. kira resepi suami isteri lah nie...Cikguadiq cuma tumpang publish je....

Lempeng bijirin

Bahan2:
1/2 kilo tepung gandum
2 cawan nestum / queker oats
garam secukup rasa
air secukupnya.
minyak utk mengoreng

Cara-caranya:
Gaulkan tepung dengan nestum/ queker oats,dan garam. Masukkan air sdikit demi sedikit hingga bancuhan agak pekat tapi boleh dileser pada kuali. Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak masak pada kuali dan bila dah panas, leserkan bancuhan pada kuali supaya menjadi leper. Bila dah kering bolehlah diangkat.

Sambal Ikan Bilis
Bahan2:
100 gm ikan bilis yg kasar
4 biji bawang merah dan 4 biji bawang putih, sedikit halia ( tumbuk lumat/ blend )
3 sudu cili giling
1 biji bawang besar ( dimayang )
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya.
Goreng ikan bilis hingga rangup dan asingkan . Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga terbit bau dan masukkan cili giling , biarkan hingga garing. Masukkan garam dan gula serta air asam jawa. biarkan mendidih.. kemudian masukkan bawang yang dimayang dan ikan bilis yang sudah digiling. Biarkan mesra kemudian sedia untuk di hidangkan...

Mudahkan.. sarapan pagi yang ringkas tapi berkhasiat.. kalau suka bolehlah cuba...
Yam..yam..yam...

No comments:

Post a Comment