Saturday, June 11, 2011

Masak lagiiii

Cuti dua minggu nie pon dah sampai penghujungnya...esok dah mula buka sekolah.. so aktvt memasak cikguadiq pon slow lah ckit.. sbb lazimnya lauk beli kat kantin sekolah ajeee...tapi sebelum cuti berakhir ari nie, cikguadiq teruskan aktvt memasak macam biasa.. ari nie masak Udang Mentega disertakan dengan tomyam daging dan kailan ikan masin... ala-ala makan kat seafood restoran la nie...



Udang goreng mentega ...





nak kongsi resipi ini...?????
Bahn2nye:

1 kg udang besar ( saiz ikut suka, kalau dpt saiz XXL lagi sedap)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 biji lada hijau
3 @ 4 sudu mentega
2 biji putih telur
garam dan kunyit sebuk
minyak untuk mengoreng

Langkah2nye:
Basuh udang, bersihkan dan buang kepala (kalau x buang kepala pon boleh tp aku suka buang kepala). Gaulkan udang dengan garam dan kunyit serbuk. Panaskan minyak.. pastikan minyak banyak kerana udang perlu tenggelam ketika digoreng ( ala-ala deepfry)Bila minyak dah panas.. masukkan udang dan bila udang dah agak garing bolehlah angkat dan biarkan seketika. ( jgn mengoreng udang terlalu lama nanti keras so pastikan minyak betul-betul panas ketika mengoreng). sementara itu... bawang merah, bawang putih dan halia dikisar.Potong cili hijau ikut kreativiti masing-masing..Panaskan mentega dan tumiskan bahan yg dikisar hingga naik bau, masukkan udang yg telah digoreng dan cili hijau.. gaul... masukkan putih telur yg telah dipukul kembang sedikit demi sedikit. Masakan akan berbuih seketika dan gaulkan rata... cedok udang dan biarkan baki telur di dalam kuali.. biarkan agak kering dan bertali tuang keatas udang tadi... dan sedia untuk dimakan.

1 comment:

  1. amboi sedapnya masak udang...mana beli tuh ke udang mancing??? hehehe

    ReplyDelete